Portræt: Spar Nord vil prioritere pension på højde med bolig

Artikel, Nyheder: 11.08.2022

I maj 2022 trådte Spar Nord ind i nærpension-partnerskabet på privatområdet med en klar strategi om at gøre pension til en lige så naturlig del af kunderådgivningen som bolig. Konkurrencedygtige produkter, smidige systemer og stor produktkundskab hos rådgiverne er fundamentet, som skal bære strategien ud i virkeligheden. 

Meget er sket, siden Spar Nords historie blev født i en baggård til Jomfru Ane Gade af lokale borgere i 1824. Efter flere fusioner og to navneskift har Aalborg Byes og Omegns Sparekasse vokset sig til i dag at være landets femtestørste pengeinstitut.

Men på trods af vækst og tilstedeværelse i det meste af Danmark har Spar Nord holdt fast i rødderne. Siden 2001 har lokal forankring været kernen i den strategi, der ligger bag sloganet ”Danmarks mest personlige bank”. Det forklarer bankdirektør Martin Kudsk Rasmussen. 

– Måske kan det lyde generisk, men det er det ikke. Vi tror på, at vi kun bliver personlige, hvis dem, der driver den personlige bank – altså vores filialmedarbejdere – rent faktisk føler ejerskab. Og ejerskab kræver beslutningskraft. Derfor driver vi vores tankesæt udefra og ind i det, vi kalder lokalbankmodellen. Det betyder, at vi har 34 lokale banker, som bestemmer alt selv, med undtagelse af logo, kreditpolitik og lovmedholdelig adfærd, siger han.

Pension skal sidestilles med bolig

Med en vækst i udlån på godt 7 pct. over de seneste 10 år ser den langsigtede nordjyske strategi ud til at bære frugt. Til gengæld er der stadig uopdyrket land, når det gælder pension og forsikringer. Så da Spar Nord den 1. maj 2022 trådte ind i nærpension-samarbejdet på privatområdet, lå der store ambitioner bag valget.

– Vi bruger skiftet til nærpension som anledning til at søsætte en strategi, der skal gøre pensionsrådgivning til en lige så naturlig en del af vores dialog med kunderne, som bolig er i dag. Den vision indebærer blandt andet, at alle vores privatkunderådgivere skal kunne rådgive om pension, siger Martin Kudsk Rasmussen og fortsætter:

– Vores kunder vil uden tvivl mærke en forskel. Først og fremmest fordi de vil møde et meget bredere korps af rådgivere, der kan rådgive om pension. Og så vil de i den kommende periode blive kontaktet både uopfordret og opfordret til en dialog om pension hos os, siger han.

 

"Vi bruger skiftet til nærpension som anledning til at søsætte en strategi, der skal gøre pensionsrådgivning til en lige så naturlig en del af vores dialog med kunderne, som bolig er i dag. Den vision indebærer blandt andet, at alle vores privatkunderådgivere skal kunne rådgive om pension."

 

Martin Kudsk Rasmussen,
bankdirektør i Spar Nord.

 

Et tilvalg af mange styrker

Spar Nords tilvalg af nærpension på privatområdet kan ikke tilskrives ét enkeltstående argument. Martin Kudsk Rasmussen peger på en samlet pakke af fordele, som samlet set førte til beslutningen.

– Først og fremmest er det absolut konkurrencedygtige produkter, som vi nu kan tilbyde vores kunder. Det er sådan set det vigtigste argument. Og så har vi vurderet og fået bekræftet, at nærpension tilbyder intuitive og lettilgængelige systemer og processer. Samtidig har det spillet en stor rolle, at vores medarbejdere gennem vores egen pensionsordning i AP Pension kender og er glade for produkterne – det giver en stor troværdighed og grundlæggende indsigt, som er vigtig i dialogen med kunderne, siger han.

Siden 2018 har Spar Nord formidlet nærpensions firmapensionsordninger til erhvervskunderne. Og evalueringen af de fire første år i partnerskabet har spillet en positiv rolle i beslutningen om at indtræde på privatområdet.

– Vi har haft gode erfaringer fra firmapension, og ikke mindst har nærpensions medarbejdere på det område vist enorm kompetence og fleksibilitet. Så det i sig selv har været en medvirkende årsag til, at vi vælger nærpension til på privat-området, siger han.

Godt begyndt er halvt fuldendt

Allerede før sommerferien blev samtlige 750 certificerede rådgivere i Spar Nord onboardet og uddannet, så de nu er klædt på til at rådgive om nærpensions produkter til kunderne. Og fra sidelinjen har Martin Kudsk Rasmussen oplevet medvind til projektet – både internt og i samarbejdet med nærpension.

– På vores egen banehalvdel har der heldigvis været stor entusiasme. Vores medarbejdere har udvist et klart ønske om at komme godt i mål med skiftet til nærpension – og ikke mindst med visionen om at gøre pension til en integreret del af rådgivningen, siger han og fortsætter:

– Fra Spar Nord vil vi også gerne rose de meget dedikerede medarbejdere i nærpension og AP Pension for en fleksibel og kompetent tilgang. Vi har oplevet det som et super forløb indtil videre, og vi ser frem til det fremtidige samarbejde. Både med nærpension og AP Pension – og i høj grad også med de øvrige pengeinstitutter, der er med i det her strategiske partnerskab.

Vokseværk i Spar Nords filialnet

Spar Nords 34 lokale banker er fordelt på 58 filialer, og modsat tendensen i branchen har pengeinstituttet over de seneste to år udvidet den lokale tilstedeværelse, som er knopskudt med seks nye filialer.

"Med tanke på vores størrelse er det ret usædvanligt, at vi insisterer på at udvide vores filialnet. Men vi tror på, at hvis vi skal være lokalt engageret, så skal vi også reelt være til stede lokalt. Omvendt har vi fravalgt at være first mover på digitale initiativer eller at have store landsdækkende sponsorater. Men det lever vi med, for det er den lokale tilgang, vi ønsker at differentiere os på."

Martin Kudsk Rasmussen, 
bankdirektør i Spar Nord.

  

Spar Nord i tal

  • Etableringsår: 1824
  • Kunder: 440.000
  • Forretningsomfang (udlån): 50% privat og 50% erhverv
  • Medarbejdere: 1.600
  • Filialer: 58 fordelt på 34 lokale banker
  • Egenkapital: 11,9 mia.
  • Aktionærer: +100.000 (29% private og 71% fonde).

Besøg Spar Nords hjemmeside her.